Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

CHP'li Havutçaya, Tarım Bakanlığından cevap geldi

CHP

CHP Milletvekili Havutçanın, doğal afetlerden etkilenen çiftçilerin borçları ne olacak? sorusuna cevap geldi.

CHP Milletvekili Havutça`nın, doğal afetlerden etkilenen çiftçilerin borçları ne olacak? sorusuna cevap geldi.
Kuraklık ve doğal afetlerden etkilenen Balıkesirli çiftçilerin borçlarının ertelenmesini Başbakan`a ileten CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça`ya Tarım Reformu Genel Müdür Vekili Dr. Metin Türker`den Bakanlar Kurulu tarafından yayımlanan ek kararnamenin üzerinden 10 gün sonra cevap geldi.
Bilindiği gibi; CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir çiftçisinin kredi borçlarının ertelenmesi taleplerini 21 Eylül`de Başbakan`a iletmişti. 
Havutça`ya Tarım Reformu Genel Müdür Vekili Dr. Metin Türker`den gelen yazıda şu bilgilere yer verildi:
"4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında, Başbakanlık İletişim Merkezinden (BİMER) elektronik ortamda Bakanlığımıza gönderilen, Balıkesir ilinde çiftçilerin şiddetli kuraklık nedeniyle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi hususundaki dilekçeniz incelenmiştir.
Balıkesir ilinde meydana gelmiş olan afetle de kapsayan 07/10/2012 tarihli 28434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2012/3789 Bakanlar Kurulu Kararı ile; 01/01/2012 tarihinden 28/08/2012 tarihine kadar sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç), TC Ziraat Bankası AŞ (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TTK) olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine karar verilmiştir."
Gelen cevabın ardından konuyla ilgili basını bilgilendiren CHP Milletvekili Havutça, "Cevap bize günler sonra gelmiş olsa da önemli olan çiftçiden yana sonuç alınmasıydı. Çiftçilerimiz feryat ediyordu. Bu karar en başından alınmalıydı. Çiftçimizin elini hiç değilse biraz rahatladı. Ancak Balıkesirli çiftçimiz aşırı lodos, aşırı sis gibi diğer olumsuz iklim koşullarını da içine alan ek bir çalışma bekliyordu. Ocak-Şubat- Mart aylarında aşırı yağıştan, Şubat-Mart aylarında don, dolu gibi olumsuz hava koşullarından etkilenen çiftçimiz Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında da aşırı sıcaklık ve kuraklıktan olumsuz ekilendi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`ne şu ana kadar sadece Merkez`de yaklaşık 400 başvuru var. İlçelerde de yoğun bir başvuru oluyor. Bigadiç, Gönen, Bandırmalı çiftçilerimiz başvurularını yapıyor. 7 Kasım 2012 tarihi mesai saati bitimine kadar bu başvurularını yapabilecekler " dedi.
Havutça,  TARSİM`e kayıtlı olmayan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifle-rince borcunun ertelenmesi konusunda yaptıkları başvuruların dikkate alınmadığı yönünde şikayetler bulunduğunu, bu yöndeki şikayetleri yetkililerle görüşeceğini söyledi. Havutça, borç ertelenmesinin çiftçilere duyurulması konusunda da Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tarım Kredi Kooperatiflerine önemli bir görev düştüğünü sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı